Side Navigation

X

Forbrukslån til shopping – en god idé?

Siden bankene ikke stiller krav til bruksområde for usikrede lån kan det benyttes til det du måtte ønske. Hvis du ønsker å bruke det på shopping har du muligheten til det. Mange handler møbler eller andre dyre gjenstander på avbetaling. Handlekontoer, kontokreditt og kredittkort regnes også som forbrukslån. Når du handler på nett og oppretter en handlekonto søker du altså om en mindre kjent form for forbrukslån. Om dette er en god idé eller ikke avhenger av flere faktorer. Hvilke gir vi en oversikt over her.

Kort om lån til forbruk

Et forbrukslån er en type lån hvor bankene ikke stiller krav til sikkerhet. Det betyr at du kan få innvilget lån uten å stille med sikkerhet i bolig eller ha egenkapital. Når vi snakker om lån til forbruk er det først og fremst lån fra bankene som er i fokus. Kreditter knyttet til kontoer og kort regnes også som forbrukslån. Vi har inkludert både lån og kreditt i vår artikkel. Felles for begge er at de har høyere rente enn andre lån, som bolig- og billån.

Før du tar opp lån eller velger å opprette en handlekonto er det flere ting du bør undersøke. Blant annet hvor høy renten er. På kredittkort har du som oftest en rentefri periode. Denne varierer fra tilbyder til tilbyder. De fleste tilbyr mellom 20 og 60 dager rentefritt. Noen få tilbyr hele 90 dager rentefritt. Dette betyr at hvis du betaler ut hele beløpet innen den tid, betaler du ikke renter. Med lån har du ingen rentefri periode, og må betale renter fra første krone du låner.

 • Lån og kreditter med høy rente
 • Varierende nedbetalingstid opptil 5 år
 • Minstebetaling på 3,5 % av kreditt
 • Når du søker lån, setter du opp en nedbetalingsplan

Handle på kreditt

Det finnes mange måter å handle på kreditt. Skal du pusse opp et bad eller kjøkken vet du på forhånd hva dette vil koste. Da kan du for eksempel søke om lån for å dekke det nødvendige beløpet. Hvis du ikke vet hvor mye du har behov for, kan du søke om rammekreditt, bedre kjent som kredittkort. Hvis du bare skal kjøpe én gjenstand, kan du søke om å dele opp betalingen når du handler. Dette er nå en mulighet i både fysiske butikker og på nett.

Før du velger å handle på kreditt er det flere ting du burde undersøke. Når du utsetter betaling, vil det begynne å løpe renter. Hos noen starter rentene med én gang. Hos andre etter tre eller seks måneder. Hva som gjelder for deg vil stå i vilkårene, du bør lese nøye før du signerer avtalen. Hvor mye du må betale hver måned får du vite før du søker, både for lån og kreditt. Du får også se de totale kostnadene slik at du kan vurdere hva som lønner seg.

Fordeler og ulemper med forbrukslån

Lån til forbruk har både fordeler og ulemper. Vi kan begynne med fordelene som lånet gir. Den største fordelen er at bankene stiller veldig få krav til denne typen lån. Det stilles ingen krav som sikkerhet i bolig eller om egenkapital. Det stilles heller ingen krav til hva du benytter lånet til. Hele beløpet blir utbetalt til din konto hvor du disponerer pengene slik du ønsker. Et unntak er hvis du tar forbrukslån til refinansiering. Da betaler bankene ut kravene du vil ha dekket. Du har også en nedbetalingsplan å forholde deg til.

Blant ulempene må den høye renten nevnes. De billigste forbrukslånene reklamerer med en rente på 6 %. Dagens oversikt viser derimot at de starter på 8,9 %. De dyreste lånene har en effektiv rente på over 20 %. Det er også høye gebyrer knyttet til usikrede lån. Blant annet et etableringsgebyr på noen hundre kroner, så kommer administrasjonsgebyrer månedlig i tillegg. For å få innvilget lån må du også ha en god kredittscore og nærmest prikkfri betalingshistorikk. Selv om det å søke er enkelt har det likevel blitt vanskeligere å få innvilget lån.

 • Høye renter og gebyrer
 • Fleksibel nedbetalingstid
 • Muligheter til å betale ned raskere
 • Forenklet søknadsprosess

Fordeler og ulemper med kredittkort

Kredittkort har også sine fordeler og ulemper. I likhet med lån til forbruk har kredittkort også høye renter. De billigste kortene har en effektiv rente på rundt 15 %, mens de dyreste ligger opp mot 30 %. Før du søker kredittkort bør du altså sammenligne tilbudene. Det kan også ta lang tid å betale ned kredittkort om du kun betaler minstebeløpet hver måned. Hovedregelen sier at du ikke kan bruke mer enn fem år på å betale ned et kredittkort. Du må også betale minst 3,5 % av utestående beløp hver måned.

Det finnes dog mange fordeler med kredittkort. Kredittkort gir deg en ramme du kan benytte deg av. Du velger selv om du vil handle for hele, eller bare deler av beløpet. Og de har også lengre rentefrie perioder du kan benytte deg av. Betaler du tilbake alt du skylder før perioden er over, unngår du også å betale renter. Dette gjør kredittkort billigere å bruke enn lån til forbruk. Dette forutsetter likevel at du kan betale tilbake innen rimelig tid. Flere kredittkort kommer også med fordelsprogrammer og kampanjer du kan nyte godt av.

 • Høye effektive renter
 • Mulighet for lang nedbetalingstid
 • Muligheter for å tjene opp bonuser og få rabatter
 • Rentefri periode fra 20 til 90 dager

Viktig å tenke over

Skal du benytte deg av kreditt for å handle er det flere ting du bør tenke over på forhånd. Blant annet hvor dyrt det kommer til å bli. Kan du betale før rentene begynner å løpe unngår du at varen blir dyrere. Handler du da på salg eller når det er kampanje, kan du spare penger. Har du derimot ikke mulighet til dette, sørg for å velge et alternativ med lav rente. Dette sparer deg for de store gebyrene. Ikke lån mer enn hva du har råd til å betale tilbake.

Står valget mellom lån og kreditt, kan det være en fordel å sammenligne de to tilbudene. Se på den effektive renten, hvor mye du må betale hver måned og den totale kostnaden. Velger du en lang nedbetalingstid vil den totale summen gå opp, uavhengig av hva du kjøper. Dette gjelder både for lån og når du handler på kreditt. Å dele opp betalingen over flere terminer enn nødvendig koster deg bare unødvendige penger. Derfor anbefaler vi å velge det høyeste månedsbeløpet du kan håndtere. Du kan potensielt spare flere tusen kroner på dette.